Halschakrat

Det femte chakrat är halschakrat och är beläget i den nedre delen av halsen. Det här chakrat står för den ursprungliga kraften i sann kommunikation. Halschakrat står för sanning och hänger ihop med ditt uttryck, både fysiskt som vårt tal, men också med din unika inre röst. Förmågan att uttrycka det du känner och tänker på olika sätt, att våga säga vad du tycker, att leva ditt liv efter det som känns rätt inom dig samt att vara öppen för andras idéer. När ditt halschakra är i obalans har du svårt för att lyssna till dig själv och att ge uttryck för känslor och önskningar. Blockering i halschakrat hämmar också kreativiteten och hänger samman med blyghet, osäkerhet och rädsla för andras åsikter.  Chakrats element är rymd/eter, den eteriska källan till de fyra stora elementen luft, eld, vatten och jord.

Om ditt halschakra är överaktivt överröstar du ofta andra människor och har svårt att låta andra komma till tals. Du kan också vara överdrivet kritisk mot andra människor. Ett underaktivt chakra kan ge svårigheter att uttrycka sig. Du kanske ger dubbla budskap eller kanske inte vågar säga vad du egentligen tycker vilket leder till att andra människor inte vet var de har dig. Du kan ha svårt för att säga nej och för att sätta gränser.

Ett obalanserat halschakra sägs ge problem med förkylningar, munhåla och svalg, käkar, stämband, halsmandlar, nacke och med sköldkörteln/parasköldkörteln.

Då ditt halschakra är i balans har du lätt för att uttrycka det som rör sig i det inre., det du tänker och känner. Du vågar ta för dig av livet och kan leva enligt din sanning. Du har lätt för att lyssna till andra på ett öppet och positivt sätt och är uppmärksam på hur andra uppfattar det du säger. Du ser också till att inte vara dömande och hård i ditt uttryck. För att balansera ditt halschakra kan du visualisera en ljusblå våg av energi som strömmar igenom chakrat. Du kan också dricka mycket vatten, tala sanning och sjunga för att öppna upp chakrat. Då chakrat är kopplat till nacken kan det också hjälpa att få nackmassage.

En yogaövning för halschakrat är Kobran. Ligg på mage och sätt händerna mot golvet vid axlarna. Spänn skinkorna, andas in och lyft upp överkroppen med höfterna kvar i golvet. Skuldror och nacke ska vara så långt bakåt som möjligt. Andas ut och kom ner på mage igen efter 1–3 minuter.

https://yogobe.com/se/yoga/stilar/chakra/chakra-1-till-7

lotusblomman.nu

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s