Hjärtchakrat

Det fjärde chakrat, hjärtchakrat, finns beläget mellan fjärde och femte bröstkotan, i höjd med hjärtat. Det står för kärlek, glädje, passion, respekt och godhet gentemot andra människor. Det ses av många som det viktigaste chakrat på grund av att det är hem för kärleken inom oss och kärleken i sig ses som en av de största källorna till healing. Hjärtchakrat binder samman de lägre vibrerande chakrana med de med högre frekvens. Chakrats element är luft. Ett obalanserat hjärtchakra kan yttra sig i självmedlidande, ängslan och avundsjuka. Du kanske stänger av mot medmänniskor av rädsla för närhet. Du får ett stort behov av bekräftelse och kärlek från andra och är rädd för att bli avvisad. Tillbakahållen sorg kan vara en orsak till obalansen.

Om ditt hjärtchakra är överaktivt kan du styras av dina häftiga känslor, vara dömande mot människor samt få problem i relationer. Du kan få svårt att lämna relationer som är dåliga för dig. Ett underaktivt hjärtchakra gör att du kan få svårt att släppa människor nära dig, du blir misstänksam och får ofta en negativ syn på världen.

Ett obalanserat hjärtchakra sägs kunna ge hjärtsjukdomar, högt blodtryck, lungsjukdomar och astma.

Då ditt hjärtchakra är i balans känner du kärlek både till dig själv men också till den övriga världen, dina medmänniskor, djuren och naturen. Du har förståelse för andra och accepterar dem som de är. Vid balans känner du medkänsla och kan förlåta. För att skapa balans i ditt hjärtchakra kan du visualisera en klar, grön färg vid ditt hjärta. Du kan vara ute bland gröna träd, gå på gräsmattor och känna gräset under dina fötter. Att vara utomhus och känna vinden i ansiktet kan också vara läkande.

En yogaövning för hjärtchakrat är Katt och ko. Stå på alla fyra. Andas in och svanka med ryggen, samtidigt som du lyfter huvudet. Andas ut, skjut upp ryggen mot taket samtidigt som du böjer in hakan mot bröstet. Rörelserna ska vara mjuka. Håll på 1–3 minuter.

Gör gärna den här meditationen ett par gånger under veckan innan vi går vidare uppåt.

https://yogobe.com/se/yoga/stilar/chakra/chakra-1-till-7

lotusblomman.nu

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s