J.M Coetzee, Den långsamme

Jag kom över den här pärlan i en välfylld boksamling där jag fick förmånen att välja och vraka. Jag kan vara svårcharmad när det kommer till böcker men den här tyckte jag väldigt mycket om. Den långsamme är en fängslande bok om kärlek, ensamhet och moral. Den handlar om den sextioårige fotografen Paul Ray som efter en allvarlig cykelolycka tvingas amputera sitt ena ben. Hans liv förändras på några sekunder och han tvingas anpassa sig till ett nytt liv. Den självständighet och integritet som han tidigare alltid månat om är inte längre självklar. Paul avskedar den ena sköterskan efter den andra som kommer för att hjälpa honom i hans hem.

Förödmjukad och fylld med hopplöshet och missmod sitter han i sin lägenhet. Hans behov av ständig vård och beroende av andra gör att han upplever den nya tillvaro som tung och meningslös. Vändningen kommer den dag en ny sköterska, Marijana, gör entré i hans hem. Just den här storyn i boken är förutsägbar och typisk och inte direkt till förmån för det manliga släktet. Paul blir förälskad i sin nya sköterska och hans trångsynta begär får honom att gå över gränser.

”Den långsamme” är en fin och gåtfull berättelse om en man som för sent i livet upptäcker vad som fattas honom. Jag tyckte särskilt mycket om de känslor och tankar som beskrev hur det kan kännas när ens kropp förändras eller slutar fungera som förut.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s