Rösta. Please.

Här kommer en påminnelse. Och en uppmaning. Den här gången räcker det inte med att bara hoppas på en bättre framtid. Vi måste alla ta ansvar för att det blir så. Liksom i alla val handlar röstandet i EU-valet om att välja sin framtid. Europaparlamentet fattar viktiga beslut för att få ekonomin att växa, hur energiförbrukningen kan minskas, hur vi kan se till att maten vi äter är säker. Världen står inför många utmaningar, allt från migration till klimatförändringar. När man tar sig an problem tillsammans är det lättare att hitta lösningar. EU är världsledande i fråga om den innovation och de investeringar som vi behöver för att ta itu med till exempel klimatförändringar. När du röstar så väljer du vem som ska fatta besluten och hur besluten kan bidra till att bygga den värld du vill leva i. Om du inte röstar är du inte med och påverkar.

Sex av tio svenskar vet inte om att det EU-val den 26 maj, enligt en undersökning gjord i april av Ipsos. Enligt SVT:s väljarundersökning planerar endast 45,1 procent av befolkningen att rösta. Att rösta är vår demokratiska rättighet. Och skyldighet. Många nationalistiska och rasistiska partier växer i Europa och demokratin hotas. Om inte du röstar kommer någon annan att rösta i ditt ställe. Prata med dina vänner och familj och övertyga dem om att deras röst är viktig. Varje röst räknas.

Du kan rösta i vallokal den 26 maj eller förtidsrösta redan nu. Om du är osäker på hur du ska rösta kan du göra SVT:s valkompass här:

https://valkompassen.svt.se

Jag lägger min röst för att försvara demokratin, bekämpa klimathotet och står upp för ett rättvist samhälle som är socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart för alla människor i hela Europa. Jag tror fortfarande på det EU som skapades för att bygga fred och välstånd i vår del av världen. Jag röstar för ett EU som samarbetar mer för att bekämpa terrorism och kriminella nätverk och på att flykt– asyl- och migrationspolitik inte ska dikteras av rasistiska regeringar. Vår union bygger på en gemensam respekt för grundläggande rättigheter och demokratiska principer. Din röst är ditt anspråk på dessa rättigheter, för dig själv och för andra.

Om du vill veta hur du röstar, eller hur valet går till, kan du läsa mer här:

https://www.eu-val.eu/hur-rostar-jag/sverige

https://www.denhargangenrostarjag.eu

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s