15 tips på hur du kan sänka stressnivån

Stress är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Situationerna där stress kan uppstå är många. Oväntade händelser, nya situationer, deadlines, personer som inte kommer i tid, köer, överstimulering, ekonomi, krav på sig själv, att alltid vara nåbar och så vidare. Om vi är stressade under längre perioder och inte tar oss tid till återhämtning så vänjer vi oss efter ett tag vid den höga stressnivån. På sikt kan det ge oss försämrad funktion i våra organ, negativ påverkan på hjärnan, hjärtat och våra celler och dess funktioner. Daglig stress är något som drabbar många av oss, men det finns enkla sätt att tackla den. Här är femton bra tips på vad du kan göra för att återhämta dig och sänka stressnivån.

1. Testa hur lång tid du klarar utan dator, mobilen och sociala medier. Ta några dagar fri från skärmar och se hur du påverkas. Beroende på hur du mår kan det ge en signal om hur stressad du faktiskt är. 

2. Att-göra-lista med punkter att stryka över när det är utförda funkar för många som avstressande. Det bästa är dock om du skriver listan och sedan med en gång stryker en tredjedel av listan eller delegerar ut uppgifterna till någon annan. 

3. Fysisk beröring ökar kroppens nivåer av oxytocin, ett hormon som ökar välbefinnandet och sänker stressnivåerna. Att känna ensamhet, inte känna sig behövd eller att känna sig osedd ökar stresshormonerna i kroppen. Så ge någon en extra kram och sprid kärlek. Omfamna din omgivning. 

4. Svettas ordentligt i 30 minuter. Det hjälper kroppen att hantera stresshormonerna. Träning och rörelse är något av det bästa du kan göra för att din kropp ska må bra och bli stresstålig. Du behöver inte gå till ett dyrt gym, det räcker med ett par enkla löparskor och fantasi. Kroppen är gjord för rörelse. 

5. Var tacksam för det du har istället för att vara missnöjd för allt du inte har uppnått än. För att motverka effekterna av stress är det viktigt att öka produktionen av oxytocin. Genom att fokusera på det som är bra och vara tacksam för det du faktiskt har kan du påverka kroppens reaktioner. 

6. Tänk positivt och sluta häng upp dig på småsaker som ändå inte betyder särskilt mycket. Hjärnan har lättare att skapa negativa tankar istället för positiva. Lär dig att utmana din oro. Fundera på vilka alternativ som finns. Fundera ut vad det värsta som kan hända är. Fokusera på lösningar istället för att bli paralyserad över problem som skulle kunna dyka upp. 

7. Ta en sak i taget. Det är lätt att bli överväldigad av en överfylld vecka och tänka på allt som ska göras samtidigt. Att lära sig ta en sak i taget är en bra metod för att få ner stressnivån. Tänk några timmar framåt max. Det brukar räcka. I morgon är ju i morgon. 

8. Lyssna på kroppen. Den är väldigt bra på att tala om när något är i obalans och en bra värdemätare över ditt psykiska mående. Huvudvärk och spända axlar återspeglar ofta dina känslor och tankar. Slappna av i axlar, käke och nacke. Ta hjälp av en duktig massageterapeut. Det är väl investerade pengar. Om du tycker att hälsovård är dyrt kan du jämföra det med kostnaden för sjukdom. Kanske kan du hitta någon kompis som vill byta en kvarts massage mot en kvarts massage. 

9. Det är lätt hänt att vi skjuter fram hakan när vi är stressade. Pressen på nackmuskulaturen ökar om inte huvudet är i linje med ryggraden. Skjut bak hakan och tänk dig en osynlig tråd som går från hjässans mittpunkt upp i universum så har du huvudet i rätt position. 

10. Identifiera det som stressar dig mest och ta tag i det med en gång. Ring det där jobbiga samtalet, dammsug och släng in en maskin med tvätt med en gång. Vi lägger oerhört mycket energi på att skjuta saker framför oss. Energi som vi kan använda till annat. 

11. Vid stress tenderar vi att andas ytligt och snabbt. Då rör sig bröstet men inte diafragman. Träna dig i att andas djupt några minuter varje dag. Djupandning ger långsamma och avslappnande andetag som underlättar kroppens avspänning. Det gör att hjärnans elektriska aktivitet förändras från de stimulerande betavågorna till de lugnande alfavågorna. 

12. Träna på att inte stressa upp dig för saker som du ändå inte kan påverka eller saker som du inte kan ha kontroll över. Det är ingen idé att bli stressad och irriterad över en lång kö. Det enda som du får ut av det är att din energi försvinner. Acceptera läget och återfå lugnet så sänks automatiskt stressnivåerna i kroppen. 

13. Hitta en lugn aktivitet du tycker om att göra. Att läsa, rita, hålla på med växter, lyssna på lugn musik eller på en inspirerande podcast är bra metoder för att varva ner.

14. Du måste inte boka tid på ett dyrt spa för att varva ner. Hitta egna ritualer i vardagen. Smörj in dig långsamt med en skön olja, tänd ett veganskt doftljus eller en doftsticka, skiva upp ett fat med frukt och drick en kopp grönt te till en skön spellista, lägg en ansiktsmask och vila under verkningstiden. 

15. Ifrågasätt. Varför gör jag det här? Vilken är nyttan? Kan jag göra det på ett lättare sätt? Kan jag göra det på ett snabbare sätt? Kan någon annan än jag göra det bättre? Måste det ens göras?

Och till sist: Fundera på var du annars ska vara om du inte är närvarande i stunden.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s