Varför är du vegan?

Jag har tappat räkningen för länge sedan på hur många gånger jag har svarat på frågan i rubriken. Som vegan och vegetarian blir du alltid ifrågasatt, du förväntas kunna förklara och leverera fakta och du ska enligt otäckt många människor alltid stå redo att ta diskussioner. Jag vet inte hur många gånger per år jag tänker tyst för mig själv att kan inte den där personen mitt emot mig bara hålla käften och lämna mig ifred. För problemet är att frågan nästan alltid ställs i fördömande ton.

Här är det korta svaret på varför jag är vegan:

Här är det långa svaret:

Det här är helvetet på jorden om ni frågar mig. Jag tycker att det är var köttätares plikt att informera sig om hur deras mat hamnar på deras tallrikar. Ska du äta, ska du också veta och ta in. Det är det minsta du är skyldig de djur du äter.

Dessutom, kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Genomsnittssvensken äter ungefär dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 45 procent sedan 1990.  Idag äter vi svenskar i genomsnitt så mycket kött att vi ökar risken för tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat Världscancerfonden, Livsmedelsverket och Jordbruksverket rekommenderar att vi minskar animaliekonsumtionen av hälsoskäl. 

Idag är ungefär hälften av köttet som äts i Sverige importerat. Och om du fortfarande inte har förstått att det svenska köttet produceras i liknande djurfabriker (som i filmerna ovan) i Sverige, utan gått på reklamen med gröna fält och betande kor, får du kolla in den här filmen också:

Vill du vara en del av det här? Nej, jag tänkte väl det.

Här finns bra svar på dina motfrågor:

https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s