Rotchakrat

Jag gör ju en serie om kroppens sju största chakran under åtta söndagar samt länkar en meditationsvideo för varje chakra som du kan jobba med under veckan. Idag startar vi med rotchakrat. Varje söndag kan du läsa om ett nytt chakra och göra en meditation på det aktuella chakrat. Haka på! Det kommer bli kul och spännande och det tar bara några minuter.

I basen av ryggraden sitter rotchakrat och det förknippas med fysisk hälsa samt grundläggande behov av mat, värme, trygghet, arbete och bostad. Omständigheter i livet som får oss att känna rotlöshet och vilsenhet kan få rotchakrat i obalans. Det kan vara allt från pressande familjeangelägenheter, ekonomiska problem, stora livsomställningar till en vanlig förkylning. Rotchakrats element är jord.

Ett överaktivt rotchakra kan ge hett temperament, översexualitet, otålighet och irritation. Ett underaktivt rotchakra kan ge oss mindre kraft, oförmåga att ta tag i saker och göra förändringar, lägre sexualdrift och depression.

Sjukdomar som kan uppstå vid obalans sägs vara kroniska ländryggsbesvär, ischias, åderbråck, fetma, förstoppning, ändtarmscancer, hemorrojder, depression, prostataproblem och reumatism.

Då chakrat är i balans känner vi oss i balans och jordade. Genom bland annat att visualisera en röd lotusblomma (som är symbolen för rotchakrat) vid chakrat kan du balansera ditt rotchakra. Eftersom rotchakrats element är jord kan du balansera det genom att vistas ute i naturen mycket. Du kan även äta röd mat och mat som är rik på protein.

En yogaövning för rotchakrat är Kråkan. Sitt på huk med hela fotsulan mot golvet och låt tårna peka snett utåt. Ryggraden skall vara så rak som möjligt. Håll armarna runt benen och knäpp händerna. Blunda. Andas långa, djupa  andetag i 1–3 minuter.

Gör gärna den här meditationen för rotchakrat ett par gånger under veckan innan vi går vidare uppåt.

https://yogobe.com/se/yoga/stilar/chakra/chakra-1-till-7

lotusblomman.nu

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s