Lär av buddhisterna

De här tre grundteserna är smarta att lära sig för att på ett relativt enkelt sätt få mer sinnesro.

  • Allt förändras

En av grundteserna i buddhism är att allt förändras. Även den förtvivlan, oro eller ilska du känner just nu kommer att förändras. Troligtvis stannar smärtan kvar längre om du hela tiden ger den nytt bränsle genom att tänka på hur ont det gör och hur hemskt du har det. Smärtan förändras lättare om du tillåter den och inte är rädd för den. Likt havets vågor kan den överskölja dig, men den drar sig också undan. Låt den infinna sig när den kommer och släpp taget om den när den har sagt sitt.

  • Livet innehåller lidande

Livet innehåller lidande och problem. Lika naturlig som glädjen och kärleken är sorgen och smärtan. Allt sammantaget är naturliga delar av livet och de är också väsentliga för livets helhet. Det som avgör vår livskvalitet är inte bara hur vi har det, utan också hur vi tar det – alltså hur vi hanterar de svårigheter som ingår i livet. Vi kommer alltid att ha något problem att hantera. Det är det som får oss att växa.

  • Acceptera

Acceptera de tankar du har utan att döma dig själv för att du har dem. Att lära dig acceptera dina tankar och känslor och förstå att de bara är tankar och känslor kan kännas som en befrielse. Det hjälper dig att landa i dig själv och det är lättare att inse att du duger som du är. Det finns ett starkt samband mellan stress, höga prestationskrav och låg självkänsla. Det innebär att du lätt fastnar i negativa tankemönster. Om du inser att du duger och att det är okej att inte vara perfekt får du distans till dina tankemönster. Då kan du lättare släppa tankarna och göra plats för nya och mer konstruktiva tankar. Ett bra sätt är att öva meditation eller avslappning i någon form.

Foton från pixabay.com

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s