PMS och PMDS

När jag var tonåring använde jag inte internet som jag gör idag. Då hade informationen bara varit en googling bort. Istället har jag levt väldigt många månader utan att fatta. Mängder av mina vänner hade samma symtom som jag. En hade huvudvärk, en annan var irriterad och hade humörsvängningar, en tredje kände hur brösten spände. Det som tog mig väldigt många år att fatta var att de inte hade de flesta av symtomen nedan PÅ SAMMA GÅNG. 

PMS, Premenstruellt syndrom, är vanligt hos kvinnor i fertil ålder och upp till trettio procent har måttliga besvär. Vilka besvär PMS kan ge varierar från person till person och en kan känna av symtomen olika mycket från månad till månad. Vid PMS kan du känna något enstaka eller några få av symtomen nedan. Den svårare formen av PMS, PMDS, Premenstruellt dysforiskt syndrom, drabbar tre till fem procent av alla som har mens.

För att få diagnosen PMDS måste fem av symtomen nedan stämma in på dig och ett ska vara bland de fyra översta. Besvären skall finnas under den premenstruella veckan men saknas under den postmenstruella och tillståndet ska påtagligt påverka social funktion och arbetsliv.

SYMTOM 

 • Du känner dig irriterad och lättretad.
 • Du känner dig orolig och ångestfylld.
 • Du får snabba humörsvängningar.
 • Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.
 • Du känner dig trött och får mindre energi.
 • Du får svårare att sova.
 • Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.
 • Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.
 • Du får huvudvärk.
 • Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött. 

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/PMS-och-PMDS/

PMS och PMDS brukar oftast börja upp till en vecka innan mensen och försvinna när mensen kommer. En del personer har besvär även under ägglossningen. Ibland kan PMS och PMDS pågå från ägglossningen fram till mensens start. Alltså ungefär halva ens tid.

Jag prickar av nio av tio punkter på listan. Större delen av min fertila ålder har jag kämpat månad efter månad utan att egentligen fatta. Kanske går du eller någon i din omgivning också runt med en massa symtom och tänker att alla har det så här.  

Den vanligaste behandlingen mot PMDS är ett antidepressivt läkemedel som är receptbelagt och tas under perioden då en känner av PMDS, alltså före mens. 

Jag rekommenderar starkt att i stället, genom att hålla koll på menscykeln, lära sig om symtomen och lära sig att hantera dem. Det går att ta sig igenom väldigt mycket utan att medicinera bort det jobbiga. Eftersom PMS kommer regelbundet är det relativt enkelt att lära sig hur kroppen fungerar. Att hantera den, är en annan femma. Men med träning går det att få ett fungerande liv även under de veckor då en är som mest drabbad.

För att vara förberedd på känslostormen som kommer varje månad och ha koll skriver jag in datum i en kalender. Det finns mängder med appar som hjälper dig att hålla koll på var i menscykeln du är.  

Jag har också börjat informera de som är i min omgivning så att de lättare förstår och kan ge stöd när de vet orsaken till varför jag är som jag är. PMDS påverkar livet mycket. Det gör ofta att en hamnar i konflikter eller att en drar sig undan och undviker att umgås med andra. 

Besvären förvärras ofta av yttre faktorer som till exempel stress. Sedan jag började meditera fem till tio minuter per dag har symtomen blivit något bättre. Framför allt märker jag stor skillnad på tiden kring ägglossning som förut kunde vara hemsk. 

För att lindra PMS och PMDS kan du:

 • Träna.
 • Träna avslappning, till exempel yoga, mindfulness, meditation. 
 • Ta det lugnt och försöka undvika att bli stressad.
 • Sova ordentligt.
 • Äta bra mat regelbundet. 
 • Vara snäll och tålmodig mot dig själv.

Det är olika för olika personer vad som lindrar besvären vid PMS och PMDS. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekolog om du tycker att dina symtom påverkar dig mycket. Du kan få hjälp med att öva på avslappning eller mindfulness. För vissa kan KBT, kognitiv beteendeterapi, eller en samtalskontakt vid några tillfällen hjälpa. Det finns mycket hjälp att få. Ta den.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s