Äcklet, Jean-Paul Sartre

Jag har läst ut den här boken från 1938. I Äcklet gör Jean-Paul Sartre ett första försök att gestalta existentialismen. Romanen handlar om Antonie, en ung man som efter att ha levt ett kringflackande liv slagit sig ner i en liten fransk hamnstad. För att fördriva tiden ägnar han sig åt att fullborda ett historiskt arbete men han upplever att det blir svårare och svårare att skriva. Huvudpersonen känner identitetsförlust och overklighetskänslor och grips allt oftare av ett intensivt äckel inte bara inför sitt eget kroppsliga jag utan också inför själva existensen av människor, saker och livet självt. Äcklet handlar om människans fria val men också om ensamhet, främlingskap och ångest.

Jag tycker att första halvan av boken är ganska händelselös, långtråkig och trögläst. Två gånger har jag lagt boken halvläst i en påse som ska till Röda Korset. Två gånger har jag tagit upp den igen. Boken är skriven som Antonies odaterade dagboksanteckningar och bygger nästan enbart på flytande tankar och mycket lite på konkret handling. De långdragna beskrivningarna och skildrandet av den existentiella ångesten, melankolin och utanförskapet är ibland svåra att engagera sig i. Ändå var det någonting som höll mig kvar, någonting som gjorde att jag inte kunde sluta läsa. För mig krävdes det den rätta sinnesstämningen för att orka läsa igenom de drygt tvåhundra sidorna och för att förstå bokens fullständiga budskap behövs nog åtminstone två genomläsningar.

Vill du läsa en bok som beskriver en mans ångestfyllda vardag kantad av existensiella tankegångar är detta en bok för dig. Tycker du inledningen är trög så kan jag glädja dig med att andra halvan av boken är mer lättläst än första. Jag lika delar gillar och ogillar Äcklet.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s