Veganskt lösviktsgodis

Det kan vara lurigt att köpa lösgodis som vegan och vegetarian. Ofta innehåller godiset gelatin, mjölk, ägg eller E-ämnen med animaliska tillsatser. De E-nummer du ska se upp för är framför allt E441, E120, E901 och E904.

E441 Gelatin är det vanligaste förekommande gelatinet inom livsmedelsindustrin. Det är tillverkat av svinsvål, alltså hudvävnad av svin, som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda.

E120 Karmin är ett rött färgämne som tas från Cochinellöss som torkas och krossas. Produktionen är storskalig och kräver många insektsliv. För att få fram 500 gram av ämnet måste cirka 70 000 insekter dödas.

E901 Bivax räknas som en animalisk tillsats eftersom det är bin som producerar vaxet. Ytbehandlingsmedlet utvinns ur bivaxkakor för att ge frukter, godis, nötter, kaffebönor och kosttillskott en blank yta.

E904 Shellack är sekret från den indiska lacksköldlusen. Det används till billack och för att göra mediciner, godis och frukt blanka.

Smått & Gott som bland annat levererar lösviktsgodis till Willys och Hemköp har några veganska bitar i sitt sortiment som jag köper ibland. Bubs Hallonskalle Skum och Sura Colanappar till exempel.

Tropisk Fruktbit Mega och Sur Colabit Mega.

Tutti Frutti Original.

Häxvrål.

Tutti Frutti Sur och Sur Skumromb Mini.

Bläckfiskar Sura.

Jumbo Djungelvrål, Salta Katten och Salmiakbalk.

Det finns ju så klart många andra alternativ hos andra leverantörer. Hittade den här guiden för Karamellkungen som jag tyckte var bra. https://nyheter24.se/nyheter/trender/868514-har-ar-den-ultimata-listan-pa-veganskt-losgodis En annan gång ska jag tipsa om ekologiska och veganska godispåsar. Det är vad jag helst äter om jag nu alls måste äta godis…

Kolla in den här videon. Det tar bara en och en halv minut.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s