Konsten att vila hjärnan

Tidigare i historien var stressreaktionen nödvändig för att överleva som Homo Sapiens. I det moderna samhället som vi nu lever i behöver vi sällan kämpa rent fysiskt mot björnar och giftormar för att överleva. Men oavsett om du upplever ett verkligt hot eller springer för att hinna i tid till ett möte så händer ungefär samma saker i kroppen. Psykiska ansträngningar, som att du blir arg på något eller har en känsla av att ha för mycket att göra, sätter också igång stressreaktioner. 

Vi har samma hjärna idag som för fyrtiotusen år sedan. Vi är inte kopplade för att vara online dygnet runt eller göra tio saker samtidigt. Att vara stressad och att ständigt jaga till nästa aktivitet påverkar allt från vår förmåga att fatta beslut till vårt immunförsvar. Negativ påverkan på immunsystemet leder till ökad inflammation i kroppen som kan leda till sjukdom. På lång sikt kan personer med svårigheter att låta hjärnan vila få effekter som fysisk smärta, minnesstörningar och till sist utmattning.

Hjärnan är i behov av vila. Det går inte ihop med en kalender som är fulltecknad. Människan av idag är ofta tidsoptimist och ska hinna med mängder av saker även när vi ska vara lediga och ha tid för återhämtning. Bara för att det är helg betyder inte det att kroppen och hjärnan automatiskt varvar ner. Det är skillnad på hjärnvila och annan vila. Att slösurfa på datorn eller att se på teve är inte vila för hjärnan.

Det finns många enkla sätt att vila systemet på. Förutom att sova är en av de bästa aktiviteterna du kan göra för hjärnan att gå en långpromenad i naturen. Utan musik. Utan podd. 

Yoga och mindfulness är andra aktiviteter där hjärnan får ro. Skapa en medvetenhet genom hela dagen där hjärnan regelbundet får vila. 

Meditation är perfekt återhämtning för hjärnan. Använd appar som Headspace eller Mindfulness från Mindapps eller hitta din favorit på spellistor för olika typer av meditation på Spotify. Det enda du behöver göra är att sitta still, lyssna och följa rösten som guidar dig. Det finns många olika pass att följa och det tar bara några minuter. Du har tid till det.  

https://themindfulnessapp.com, https://www.headspace.com 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s