3 anledningar till varför du ska träna konditionen.

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än trettio minuter i veckan. Jag blir rädd när jag läser det här. Hur mår en människa som motionerar mindre än 30 minuter i veckan?

För att funktion hos hjärta, muskler, blodomlopp, nervsystem och skelett ska kunna bevaras måste de aktiveras, tränas och belastas. Stillasittande har ett starkt samband med utvecklingen av många kroniska sjukdomar. Fysisk aktivitet i form av till exempel raska promenader, trädgårdsarbete eller friluftsliv kan minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.

All form av rörelse påverkar hälsan positivt. De svenska rekommendationerna för fysisk aktivitet följer de från WHO som innebär att alla vuxna rekommenderas vara fysiskt aktiva sammanlagt minst 150 minuter per vecka. Minst. 


Här är tre anledningar till varför du bör träna konditionsträning:

  1. Stärker hjärtat. 

Hjärtat är en muskel som kan tränas upp och som bli starkare om det utsätts för belastning. Att hjärtat blir större av regelbunden uthållighetsträning har varit känt i över hundra år. Bättre kondition betyder att hjärtmuskeln blir starkare och inte behöver slå lika många slag per minut. Under uthållighetsträning tvingas hjärta och lungor att arbeta hårdare för att klara att leverera tillräckligt mycket syre ut i kroppen. När du tränar konditionsträning kommer hjärtat efter hand att kunna pumpa ut mer blod per hjärtslag. Pulsen blir lägre och hjärtat slits mindre.

2. Ökad utsöndring av endorfiner.

Kroppen producerar endorfiner vid fysisk aktivitet. Endorfiner stimulerar i sin tur andra receptorer som gör att ämnet dopamin ökar i hjärnans belöningscentrum. När hjärnans främre del, frontalloben, tolkar denna kemiska process upplever du välbehag. Endorfiner är kroppens eget ”lyckohormon”. När du tränar mer än 20 minuter ökar produktionen av endorfiner vilket alltså leder till en ökad känsla av välbefinnande. En ökad känsla av välbefinnande bidrar i sin tur till att minska stress och depression. 

3. Ökar fettförbränningen

Ju hårdare muskulaturen jobbar, desto mer energi behöver den. Konditionsträning är ett av de mest effektiva sättet att öka förbränningen på och därigenom gå ner i vikt. Det finns starka kopplingar mellan övervikt och flera allvarliga sjukdomar. En hälsosam kroppsvikt är ett av de mest effektiva sättet för att minska risken för bland annat cancer. 

Jag har genom alla år fått ut så mycket positiva saker av träning. Humöret blir lugnare, kroppen känns starkare, stressen blir mindre, smärta försvinner, jag blir gladare. Jag är evigt tacksam för att mina föräldrar tog med hela familjen ut i löpspåret när vi var små. Jag tyckte inte att löpningen var världskul då men det som hände efteråt, det var magiskt för mitt humör. Jag var pigg, glad och det där som tryckte i kroppen lugnade sig. Jag bar naturen inom mig igen. Jag kände kärleken.

Mitt bästa tips är att inte ha vädret som en ursäkt. Det går alldeles utmärkt att träna i regn, blåst, snö och sol. Det är faktiskt riktigt skönt. Mitt näst bästa tips är att inte gå ut för hårt. Tänk inte att du ska träna varje dag. Det håller sällan. Tänk att du ska träna några dagar i veckan, att det ska bli en livslång investering som ska hålla över tid.

Hitta den träningsform som du gillar. Alla måste inte älska löpträning. Det finns ju mängder av andra aktiviteter för att träna kondition. Det viktiga är att du hittar något som du tycker är roligt och lustfyllt. Och när det är trögt att komma ut, fokusera på känslan som du med största sannolikhet kommer att ha efteråt. Skippa ursäkterna och kör. Ge dig det. Den bästa medicinen någonsin.

2 reaktioner till “3 anledningar till varför du ska träna konditionen.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s