Att handla second hand

Ibland beställer jag kläder på Tradera hos företaget Sellpy som säljer begagnade kläder, accessoarer och skor. Bland annat. Det händer att det blir felköp men oftast passar kläderna. Jag brukar försöka handla av märken som jag redan känner till eftersom jag är van vid deras storleksmärkning och vet vilken storlek jag vanligtvis har hos det aktuella märket.

Så här såg mitt senaste köp ut. Betalade totalt 305 kr + 72 kr i frakt. Under 400 kr för tre par byxor, ett par skor, en kjol, en blus, en collegetröja och tre t-shirts.

Svarta bomullsbyxor från H&M för 10 kr och en topp från Monki för samma pris.

Svarta byxor från Monki, 35 spänn. Blus från Calvin Klein, 75 kr och skor från Stadium, Soc för 35 kr.

En lila tröja som tyvärr var väldigt stor i storlek. Kanske orkar jag sy in, kanske skänker jag den vidare. Byxor med vita revärer. Båda plaggen är från Junkyard och kostade 35 kr styck.

Vid kjol från Pret som kostade 50 kr och en svart t-shirt från Weekday för 10 kr.

Och så min favorit. En t-shirt från Monki som också kostade 10 kr.

Om en har lätt för att hitta kläder som sitter bra och inte är superpetig så rekommenderar jag verkligen det här sättet att handla ”nya” kläder. I Sverige köper vi i genomsnitt drygt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år. Det är mycket textil och många fler plagg än vad som behövs. Nästan en tredjedel av det som köps används inte och i genomsnitt slängs åtta kilo textil per person och år i soporna trots att en stor del av dessa kläder skulle kunna användas längre.

För att framställa en T-shirt i bomull krävs 2600 l vatten. Att framställa ett kilo bomull kräver i snitt 10 000 liter vatten. Som jämförelse så motsvarar 10 000 liter vatten ungefär 66 fyllda badkar. 

Det bästa är att köpa second hand och i andra hand miljömärkta kläder. Om det inte finns så är det bra att titta efter material som är bättre för miljön, till exempel ekologisk bomull och att satsa på kvalitet. Det är också viktigt att välja plagg som kan användas många gånger. Tillsammans kanske vi kan fixa det här!

2 reaktioner till “Att handla second hand

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s