Per Anders Fogelström

I höstas läste jag Per-Anders Fogelströms Stad-serie på fem böcker: Mina drömmars stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen. Jag tyckte väldigt mycket om de här böckerna. Är lite smått avundsjuk på alla som ännu inte har läst dem, som får läsa dem för första gången. Fogelström levde och dog på Södermalm i Stockholm och det är också där som böckerna i huvudsak utspelar sig. Romanserien skildrar livet och vardagen på Södermalm från slutet av 1800–talet till 1900-talets andra hälft. 

Första boken handlar om den femton-årige mjölnardrängen Henning Nilsson som en sommarkväll 1860 kommer vandrande över bron vid Skanstull till staden han drömt om. Han slår följe med några ungdomar från Dalarna som brukar säsongs-arbeta på Barnängens stearinfabrik nere vid Danviken. Henning får tillfälligt jobb som hjälppojke i fabriken och blir guidad genom Söders slumbebyggelse av sin nyfunne vän Tummen. Vid kanten av Vita bergen, nära Nytorget, får han bo i en tvårumslägenhet hos en fyrbarns-familj, som deras femte inneboende.

Så småningom blir både Henning och Tummen hamnarbetare och de flyttar in i en dragig stuga uppe på Åsöberget med respektive fru. Det är början på omvandlingens tid, industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad. Romanserien följer Henning och Tummen, deras barn och barnbarns liv och villkor under hundra år. Böckerna beskriver ett samhälle i kris och arbetarklassens strävan i en hård vardag präglad av svår fattigdom. Fogelström skriver med detaljrika miljöskildringar, levande beskrivningar av de litterära personerna och med en stor kunskap om Stockholms historia. Det är en mycket fin beskrivning av hur en stad förändras och utvecklas under hundra år. Läs!

En stor eloge till de innan oss som kämpat för de rättigheter som vi idag ser som självklara. Jag fylldes av en enorm tacksamhet över det jag har och en ödmjukhet inför livet i allmänhet. Samt viss avsmak för och förvirring över det överflödssamhälle som vi i Västvärlden nu vältrar oss i. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s