10 enkla huskurer mot förkylning

I genomsnitt får vuxna två till tre förkylningar per år. Barn får sex till tolv. Det finns fler än 200 olika virus som kan ge upphov till förkylning. Här är tio tips på naturliga huskurer för att hålla sig på banan.

1.Echinacea eller röd solhatt är den mest väldokumenterade örten vid förkylningar. Den har enligt forskning både förebyggande och lindrande effekt. Troligen verkar Echinacea genom att stimulera de vita blodkropparna i immunförsvaret, så att de lättare kan ta kål på förkylningsvirus.

2. Några studier visar att probiotika, tillskott av nyttiga bakterier, kan lindra eller förebygga förkylningar. Du hittar probiotika i syrade grönsaker och  kombucha. Att syra grönsaker är enkelt och som att ha en egen liten bakteriefabrik hemma. När locket sluts kring de rivna grönsakerna sätts syrningsprocessen igång och de goda bakterierna växer till. Grönsaker syrar sig själv, men genom att addera en kapsel med mjölksyrebakterier får du en ännu bredare tillväxt.

3. Höga doser C-vitamin, 1-3 gram om dagen, sägs kunna lindra förkylningar och förkorta dem något. Jag säger, frossa i ekologisk frukt.

4. Vitlökskapslar eller rå vitlök sägs av gemene man stimulera immunförsvaret, motverka virus och ha förebyggande effekt mot förkylning. Laboratorieförsök har visat att allicin, som uppstår när de knubbiga klyftorna krossas, kan döda både virus och bakterier. Men det som händer i laboratoriet behöver inte nödvändigtvis hända i människokroppen. Jag köper aldrig kapslar men brukar trycka i mig några klyftor uppskivade på ett knäckebröd när förkylning är på g i familjen.

5. Gör din egen nässprej genom att värma upp en halv liter vatten till kroppstemperatur (37 grader) och tillsätta en tesked bordssalt. Rör om tills saltet är löst. Innan du gör detta bör du ha införskaffat en nässköljare som säljs på både apotek och hälsokost. När du sköljer näsan med koksalt spolas allt snor, slem och bakterier bort.

6. Det är bevisat att varma drycker kan lindra förkylningsbesvär. En studie som genomfördes vid University of Cardiff visade att heta drycker minskade halsont, hosta, nysningar och rinnande näsa.

7. Många äter ingefära när de känner sig hängiga, detta trots att det finns få säkra studier som visar att ingefära har någon nämnvärd effekt vid förkylningar. Många menar trots allt att ingefära hjälper, placebo eller ej, så varför inte prova? Roten fungerar trots allt antibakteriellt och stärker immunförsvaret.

8. En sydafrikansk huskur vid förkylning, som bekräftats i moderna studier, är mörk pelargon. Växten kan lindra framför allt hosta och ökad slembildning och finns i produkten Kaloba.

9. Lök har fler än en hälsofördel. Den är till exempel desinfekterande och antiinflammatoriskt, framförallt i luftvägarna. För att behandla hosta med slem kan du dra nytta av dessa fördelar på olika sätt. Väldigt enkelt är att skära en lök på hälften och lukta direkt på aromen. Min bästa kur mot hosta är att hacka upp en lök på en tallrik och strö över socker. Låt det stå några timmar och ta sedan några teskedar av vätskan som bildas med jämna mellanrum.

10. Lök- och vitlökste. Den här varma drycken gjord på lök och vitlök ger dig en dos essentiella näringsämnen som förbättrar ditt immunsvar mot virus och bakterier. Ingredienserna är slemlösande och mukolytiska, vilket hjälper dig att bli av med slem och lindra hostan snabbare. Värm upp 500 ml vattnet och hacka 1 rå vitlöksklyfta och en halv lök. Häll det kokheta vattnet i en burk tillsammans med löken. Låt blandningen stå i 20 minuter, sila och drick en kopp på morgonen och en på kvällen.

Till sist en påminnelse om något som väl alla redan känner till men det är ett enkelt knep i förebyggande syfte. Tvätta händerna ofta under förkylningstider. Undvik att föra händerna till ögon, näsa eller mun så att du inte smittar dig själv med förkylningsvirus från exempelvis handtag och ledstänger. Det kan också vara bra att veta att personer med låga D-vitaminnivåer löper större risk för både förkylning och influensa än personer med högre nivåer, enligt nya studier. Unna dig en promenad i dagsljus varje dag.


Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s