Yoga

När jag är stressad eller känner mig långt ifrån mig själv är yoga och meditation det bästa redskapet för att hitta tillbaka. Jag har tränat yoga i tjugo år snart. Men en gång var jag också nybörjare. Det som är så bra med yoga är att en alltid utgår ifrån sig själv, det är ingen konkurrens eller tävling. Yoga är en indisk, mångtusenårig livsfilosofi och hälsovetenskap som strävar efter att individen hittar ett lugn och en inre tillfredställelse oavsett livets skiftningar. I yoga arbetar en med att skapa harmoni mellan kropp, sinne och själ genom fysiska ställningar, andningsövningar och avslappning.

Just nu kör jag pass hemma via datorn och det känns i hela systemet hur välgörande träningen är. Det enda du behöver är en yoga-matta och mjuka träningskläder. Det är aldrig för sent att börja. Nu finns det mängder med pass på youtube för den som vill träna hemma. Jag rekommenderar även att gå kurser i början för att få kontroll på ställningarna samt lär sig lite om vad de olika ställningarna har för effekt. Yoga har hjälpt mig att bli en lugnare, tryggare, starkare och mer harmonisk version av mig själv. Jag kan inte tänka mig ett liv utan den. 

Visste du att yoga…

Ökar din flexibilitet

En av de mest kända fördelarna med yoga är att din rörlighet förbättras. Du får även starka muskler och starka muskler skyddar benen och lederna i kroppen mot bland annat ledinflammationer.

Stärker din hållning

Dålig hållning kan leda till ryggont och knäproblem. Övningar som plankan, trädet och kobran är bra för att förbättra hållningen. De aktiverar den djupa magmuskeln, Transversus Abdominis, som är viktig för en bra hållning.

Avgiftar och renar kroppen

Yoga ökar syresättningen av blodet och vissa ställningar sägs stimulera matsmältningsorganen, njurarna och levern. Vridningar sägs vara utrensande och andningsövningar hjälper till att öka syreupptagningen och renar blodet.

Ger större tålamod

En annan bieffekt av regelbunden träning är att yoga lär oss att släppa taget om resultat och att vara mer i nuet. Att hålla ställningar och fokusera på andningen gör det lättare för oss att hitta stillhet och lugn, precis där vi är.

Balanserar dina hormoner

Yoga är känt för att bidra till att få hela systemet i balans, särskilt körtlarna i det endokrina systemet, vars uppgift är att utsöndra hormoner i kroppen. 

Hjälper dig att hitta ett inre lugn

Det vetenskapligt bevisat att yoga sänker stressen och blodtrycket. Yoga hjälper dig att stressa ner kroppen inifrån samt lär dig acceptera och leva i nuet.

Är bra för hjärnan och förbättrar din koncentration

Under ett yogapass uppmuntras du upprepade gånger att komma tillbaka till din andning vilket sägs öka förmågan till koncentration. Yoga stärker den kognitiva funktionen i hjärnan, den som gör att du kan ta in information, lagra minnen och planera. 

Ökar din självkänsla och ditt självförtroende

Du kommer förhoppningsvis känna att du blir en del av någonting större. Känslor som empati, tacksamhet och förlåtelse stärks och när din självkänsla ökar kommer du bli lyckligare för det du har. Yoga utvecklar egenskaper som styrka, balans och fokus och när vi ser förbättringar i vår praktik, ökar vårt självförtroende naturligt.

Stärker din intuition

Din intuition har oftast rätt och det är den delen av vårt sinne som vi borde lyssna på oftare. En regelbunden meditation hjälper till att lugna och stilla rädslor, fobier och oro samtidigt som det stärker vår intuition så att den kan vägleda oss framåt.

Så skippa det där glaset med rött vin på kvällen och ta fram yogamattan istället. 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s