Vecka 1

Det är fortfarande mörkt när jag drar igen löparjackan och låser dörren. Broddarna som jag trätt över joggingskorna klapprar i marken när jag tar de första stegen. Grusuppfarten är hård av frost som lagt sig under natten. Träden gnisslar i vinden och det är bara jag ute. Jag och djuren. Den sjuhundra meter långa uppförsbacken i början på springrundan känns ganska snabbt i benen. Kroppen känns stel och seg efter för få timmars sömn sedan tolvslaget. Ändå är inte sovmorgon lockande. Jag tycker om att gå upp, gå ut, piska igång kroppen och hjärnan. Ibland sticker det i ögonen på folk. 

Längs med den raka sträckan på grusvägen går solen upp. Det är magiskt att springa då. Livet känns begripligt just i den stunden. Hjärtat slår i bröstet, kroppen har börjat mjukna och jag har hunnit bli andfådd. Granarna står respektingivande på rad längs med båda sidorna av vägen och livet pulserar genom kroppen. Jag är som lyckligast här. När tankarna slutat rulla, när minnesbilderna är blanka, när framtiden inte finns. Himlen är klar och luften frisk och kylig i lungorna. Fyrtiofem minuters löpning sägs utsöndra en så stor mängd endorfiner att det ger samma effekt i smärtlindring som om en injicerar tio milligram morfin intravenöst. Min rygg är tacksam för det. Det är även endorfiner som ger mig den euforiska kicken när jag tränar. Det är dem som får mig att lyfta. Solen är djupt orange när den långsamt glider uppåt och färgar himlen rosa. Det tar drygt tvåhundrafyrtio miljoner år för solen att förflytta sig ett varv runt Vintergatans centrum. Livet är svindlande i sin litenhet. Hundra år på jorden är ingenting. Naturen har slutit sina kärleksfulla armar om mig i en varm bön. Jag flyger högt över grantopparna. Det blir nog ett bra år i år.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s